August 19, 2015

Top 5 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz

Nagyon sok népszerű cikket és könyvet írtak a motiváció fontosságáról a nyelvtanuláshoz, a legjobb nyelvtanulási technikákról, a top 10 legfontosabb indok, hogy nyelvet tanulj vagy éppen arról, hogy hogyan válhatunk sikeres nyelvtanulókká. A blogomon általában olyan cikkeket írok, amíg eléggé specializáltak és így a célközönség is jóval kisebb. Gyakran beszélek különböző szempontok alapján a mandarin és más nyelvekről, ami talán nem annyira érdekes mindenki számára. Ezért is gondoltam dolgozhatnék egy kicsit olyan témákon is, amik inkább "átlagosak", hogy a blogom változatosabb legyen.

Próbáltam a dolgokat amennyire csak lehet egyszerűnek megtartani és a következő kérdést tettem fel magamnak: ha csak öt dolgot választhatnék, ami összefoglalja az én nyelvtanulási stratégiámat, mik lennének azok? Képzelhetitek milyen nehéz kérdés volt, még akkor is amikor a sok gondolkodás után rájöttem csak ötöt megnevezni nagy kihívás.

Kicsit megfordítottam a kérdést. Végül rájöttem, hogy amikor valami nem ment jól a nyelvtanulási folyamat közben, mindig elhanyagoltam egyet a következőkből:

Motiváció
Ráfordított erő
Teljesítmény
Következetesség
Ismétlés

Motiváció

Akár napi rutinod, akár nem a motiváció a kulcsa és valószínűleg a legfontosabb tényező a sorrendben, hogy jó eredményeket viszonylag rövid időn belül elérj. A legegyszerűbb mód, hogy bármit is megtanulj, hogy légy teljesen lenyűgözve és hozzá bilincselve. Sokszor mondták már és teljesen egyetértek azzal, hogy ha szereted amit csinálsz a) annyi időt tölthetsz ezt csinálva amennyit csak akarsz anélkül, hogy unottnak vagy fáradtnak éreznéd magad b) az idő amit arra fordítasz, hogy azt csináld amit akarsz az nem munka c) ha tanulsz valamit, amit szeretsz, akkor sokkal gyorsabban fogsz emlékezni dolgokra, habár beszélni egy nyelven az jártasság és nem fogsz rögtön jól beszélni, de nagyon sokat segít.

Sok ember szokta mondani, hogy ez tehetség, amikor nyelvtanulásról van szó és ez is fontos, de az a nyelv, ami téged érdekel az a döntő része. Még a tehetséges emberek is lassabban érik el a céljaikat, gyorsan megunják és mérgesen végzik, amikor már csakezértis tanulják vagy, mert tartania kell a tanulási tervet.

Motiváltnak lenni és maradni, főképp amikor nehéz nyelvet tanul nem egy egyszerű dolog. Előfordul, hogy olyan szituációba kerülsz, amikor nem érzed jól magad vagy falnak ütközöl. Itt van néhány dolog, ami segít motiváltnak lenni és maradni:
  1. Valódi érdeklődés. Alapvetőleg olyan nyelvet válassz, amit szeretnél és érdekel. Minden sokkal könnyebb lesz, ha így csinálod.
  2. Az akarat a tanuláshoz. Találj valamit, ami arra késztet, hogy többet tanulj azon a nyelven, például: tökéletesen fogok beszélni; összetéveszthető leszek olyannal, akinek ez az anyanyelve; könyvet fogok ezen a nyelven olvasni; megfogom érteni a filmeket; cikkeket fogok írni ezen a nyelven; jobb leszek másoknál; le fogom nyűgözni a barátaimat és/vagy a többi embert és a többi.
  3. Látogass el az országba, ahol a nyelvet beszélik. Látogass el abba az országba amilyen hamar csak lehet. Rájönni, hogy el tudod mondani a gondolataidat olyan különböző szituációkban, ahol semmi segítséget nem használsz hatalmas motiváció tud lenni.
  4. Küzdj a halogatás ellen. Ha te is szenvedsz a halogatástól, akkor érdemes a tanulási idődet kisebb részekre osztani (10 perc nagyjából), állíts határidőket (próbálj meg befejezni egy könyvet/leckét/szólistát határidőre), találj ki egy feladatot, amit el kell végezned aznap, próbáld rávenni magad és mivel “halogató” vagy inkább tanulni fogsz, mint azt megcsinálni. Mindig csak azt csináld, amit szeretnél csinálni, de mindig próbálj valamit csinálni.
  5. Készíts tanulási naplót és vedd fel azt, ahogy egy idegen nyelvet beszélsz, hogy tudjad, hol tartasz. Gyakran amikor visszatekintesz arra, hol voltál 5 hónappal ezelőtt nagyon meg fogsz lepődni mennyit tanultál azóta és ez hatalmas motiváció tud lenni.

Ráfordított erő

Olyan könnyű és egyszerű amilyennek hangzik, ahhoz hogy megtanulj egy nyelvet, teljesen ki kell tenned magad érte (nagyon sokat kell hallgatnod és olvasnod). Kell, hogy valakitől/valahonnan tanulj meg, és az a valahonnan nem a tankönyvből lesz. A tankönyvek nagyszerűek, hogy elkezdj tanulni és segítsenek egy nyelv szabályaival kapcsolatosan, de nem fog megtanítani beszélni.
  1. Olvass vagy hallgass valamit, amit megértesz. Már megmondták és teljesen egyetértek azzal, hogy szükséged van arra, hogy olvass vagy hallgass valamit, amit értesz. Ha olyat hallgatsz, amit értesz sokkal könnyebben ismered meg a beszélő gondolkodását és tanulod meg, hogy tudod azt a saját javadra fordítani.
  2. Mennyiség. Természetesen minnél több ráfordítás van, annál világosabbá válnak számodra az idegen nyelv képei, szóval a kulcs minnél többet olvasni es hallgatni. Gyakran ez problémát okoz a kezdő szinten, és valószínűleg megköveteli, hogy saját párbeszédeket kézsítsd, amelyeket majd olvashatod, vagy egy anyanyelvi barátodat megkéred, hogy segítsen neked. Dolgozhatsz ugyan azzal az anyaggal újra és újra, hogy internalizálj a nyelvi struktúrákat, vagy dolgozhatsz mindig új anyaggal, amit én jobban szeretem, mert akkor többet ki kell adnod magadbol, hogy olyat megértsd, amit még soha nem hallottál.
  3. Olvass többet. A legjobb módja, hogy fejleszd a nyelvtudásod az olvasás. Ha összehasonlítod az olvasást a szimpla hallgatással vagy ismétléssel (egy egyszerű technika ahol minden szót, amit hallasz megpróbálsz kiejteni a beszélő után), akkor az olvasáskor mindent kiejtesz (szóban vagy fejben is ), így egy kis extra erő ráfordítást teszel a hangokba.
  4. Hallgass Youtubereket. Van néhány fantasztikus vlogger az interneten, akitől élvezhetően tudod tanulni az adott nyelvet. Sokszor beszélnek arról, hogy hol voltak, mit láttak vagy csak szimplán, ami érdekli őket és amiről szeretnek beszélni – más szavakkal, pontosan azok a dolgok, amikről neked is tudnod kell beszélni.
  5. Hallgass politikai beszélgetéseket. Hogy tökéletesítsd a nyelvtudásod, hallgass híradót vagy bármilyen politikai beszélgetést, ahol sok résztvevő van. Nem csak azt tanulod meg, hogy beszélj magadtól, de azt is, hogy beszélj mással.
  6. Próbáld meg elismételni vagy lefordítani, amit hallasz. Ha olyat hallgatsz, amit nem nagyon jól értesz elég fárasztó tud lenni és nehéz fókuszálni a hallottakra. Ilyen esetekben vagy megpróbálod elismételni a mondatokat, amiket mondanak vagy megpróbálod lefordítani azokat. Mindkét esetben sokkal jobban kell figyelned a társalgásra.

Teljesítmény

Megint amilyen egyszerűnek hangzik, beszélni egy nyelven az jártasság csak úgy, mint más és hogy jó legyél benne gyakorolnod kell. A legtöbb nyelvet tanuló ember nem ott tanulja az adott nyelvet, amelyik országban beszélik azt így találni olyan embert, aki beszéli a nyelvet elég nehéz lehet, főleg ha az adott nyelv egzotikus. Szerencsére a mai modern kommunikációnak köszönhetően ez nagymértékben megoldható.
  1. Online beszélgetés és chatelés. Menj olyan weboldalakra, mint például a italki.com-ra és találj beszélgető partnert.
  2. Beszélj saját magadhoz.
  3. Próbálj meg leírni egy témát. Akár máshoz beszélsz, akár magadhoz, próbáld meg elmagyarázni azt az egy témát és csak azt az egyet, ne kezdj el másról beszélni. Könnyűnek tűnhet, de mivel a tudásod limitálva van abban az adott nyelvben, az agyad így próbál könnyebb utat találni. Próbálj meg minél tovább megmaradni annál az egy témánál. Különösen nehéz feladat egy komplikált játék szabályait elmagyarázni.
  4. Beszélj megszakítás nélkül 5 percig. Ha van társad, akivel Skype-n keresztül tudsz beszélni, akkor próbálj meg magadtól 5 percig beszélni. Csodákra képes. Ha szégyenlős ember vagy, akkor nagyjából a második percnél észre fogod venni, hogy elkezdted jól érezni magad és beszélni nem is olyan rossz.

Következetesség

Egyszer azt hallottam egy edzőtől, hogy ha kihagysz egy edzést, egy egész hétre lesz szükséged, hogy bepótold azt. Ha kihagysz egy egész heti edzést, egy hónapra lesz szükséged. Ha egy hónapot hagysz, akkor kezdheted újra az egészet.

Bárminek a megtanulásánál, ha nem vagy elég következetes, akkor a tanulásba fektetett energiád el fog veszni és kezdheted előröl. Ez főképp a nyelvtanulásra jellemző. Íme néhány tipp, hogy legyél következetes a tanulás során :
  1. Építs fel egy szokást. Még akkor is, ha nem igazán akarsz neki állni, próbálj meg kis dolgokat véghezvinni, míg azok a szokásaiddá válnak. Sok motiváció segítségével ott fogsz tartani, ahol szeretnél!
  2. Variálj. Próbálj olyan különböző dolgokat találni az adott nyelvben (könyv, TV, beszélgess emberekkel, írj cikkeket, fordíts, olvass az iskolai projektedről más nyelven…)., amik a segítségedre lehetnek. Írd őket egy listára, majd tedd az asztalodra. Ha nincs kedved tanulni, akkor csak keress ki egy ötletet közülük.
  3. Legyen legalább 3 órád egy héten. Az én esetemben a három alkalom teljesen a minimum volt. Ennél kevesebb esetén úgy éreztem kezdhetem előröl a tanulást. Nehezebb nyelvek esetén javaslom, hogy utazz el oda, hagyj mindent hátra és ott tanuld meg a nyelvet.

Ismétlés

Az ismétlést egy olyan trükknek látom, amikor ráveszed az agyad, hogy gondoljon ugyan arra a dologra újra és újra. Amikor az agyad úgy gondolja egy darabka információ fontos, emlékezni fog rá. 
  1. Készíts kézzel szólistát. Készítsd el a jó öreg kézzel írt szó listát és fusd át minden este. Én személyesen jobban szerettem a kézzel írt jegyzetet, mert így az sokkal jobban megmarad a fejemben.
  2. Olvasás mint ismétlési módszer. Amikor olvasol, karikázd be azokat a szavakat, amiket nem ismersz, majd az oldal szélén fordítsd le őket. Nézz így át minden oldalt. A karikázás segít megtalálni a szavakat és az, hogy nem közvetlenül mellé írod, segít megtanulni a szó jelentését. Ha nem tudod mit jelent az adott szó, csak olvasd el még egyszer mondatot. Sokat fog segíteni a szövegkörnyezet.
  3. Hallgass podcasteket, nézz felvett beszélgetéseket. Nézd őket online és figyeld azokat a szavakat, amiket nem ismersz. Tekintsd át az egész felvételt újra és újra.

11 comments:

  1. Szuper összefoglaló, gratulálok!

    "1, Készíts kézzel szólistát." Ezek szerint nagyon gyorsan tanulod meg a szavakat:-) Szerencsés vagy!
    Megemlíteném még az Anki alkalmazást, az egyik legjobb szótanuló program, én ezt használom évek óta, eszembe sem jut már irogatni. Tökéletes azoknak, akik nehezebben tanulnak szavakat, kifejezéseket stb
    https://ankiweb.net/
    További szép napot, jó nyelvttanulást!
    Üdv:
    Judit

    ReplyDelete
  2. Nagyon szepen kosszonom a komentet. Ismerem Anki-t, en is szoktam hasznalni, de mar nem (az eredeti angol cikkben amit irtam bent is van meg). Rajottem, hogy nehezebben tanultam vele mint anelkul. Nekem tul "steril' volt. Az Anki-ban mind egy szo egyforman meg van irva. Nehezebb megtanulni nekem ugy. Raadassul, tobb idot toltottem az adatbevitelel, mint a gyakorlasal/ismetlesel es a celom nem volt szavakat tanulni, de befejezni a napi ismetelnivalo szo szamot. De termeszetesen ez csak a slemelyes velemenyem. Szep napot. Udv: Vladimir (a nyelvtanom es helyesirasom borzaszto, bocanatot kerek:)

    ReplyDelete
  3. Kinek mi jön be, nem vagyunk egyformák :-) Én a saját írásomat sem tudom kiolvasni sokszor, ezért használom az Ankit.
    A nyelvtanod és a helyesírásod teljesen rendben van. Ez egy nagyon nehéz nyelv, sokszor mi magyarok sem tudjuk mit hogyan kell írni, vagy mondani . Mindenesetre örülök, hogy van egy poligot, aki magyarul is beszél, szuper akcentussal. :-) Csak így tovább!

    ReplyDelete
  4. Nagyon szepen kosszonom:) Sok sikert es szep tovabbi napot.

    ReplyDelete
  5. Szia!
    Megkérdezhetem, hogy ez a bejegyzés miért Magyarul van? Ne haragudj, de nagyon kíváncsi lettem, hiszen szinte minden angolul van a blogodon, és a magyart nem sokan értik... De nagyon jó érzés, hogy egy nemzetközileg elismert személy Magyarul ír, szóval köszönöm! Üdv B

    ReplyDelete
  6. @Unknown

    Szia. Azert, mert nagyon sok ember irt nekem Magyarorszagrol, es nem mindenki beszelt jol angolul, szoval akartam hogy leggyen valami magyarul is.

    ReplyDelete
  7. A magyarod szenzációsan jó!

    ReplyDelete
  8. Szia Kamilla:) Koszonom szepen, de nem en forditottam a cikket magyarra:)

    ReplyDelete
  9. https://www.youtube.com/watch?v=qrDPjGHAuk0
    Libabőrös lettem mikor egyszerre csak megszólaltál magyarul.

    ReplyDelete
  10. Thank you for help me. I'd like learning english language like difficult 'cause I'd like travel london with my family. This will be a suprise :D

    Szoval megegyszer koszonom. :D
    Danke. Mercy. D'akujem.

    Well I cheating for slovakian xdd
    I used the tranlator xD
    but this not a problem, this is a chance. :D

    ReplyDelete